Evet bu makalemde size maillerinizin spam’e düşmemesi için dns kayıtlarınızda bulunması gereken DKIM, SPF ve DMARC tan DMARC kaydını eklemeyi anlatacağım peki bu DMARC nedir? Kısaca anlatmak gerekirse;
İnternet devleri, sosyal medya ağları, bilişim güvenliği şirketleri ve büyük finans kuruluşlarını bir araya getiren DMARC girişimi, phishing yöntemi ve spam’le mücadelede önemli bir aşama olarak nitelendiriliyor. Girişim, “alan adı temelli mesaj doğrulama, raporlama ve uygunluk” sisteminin İngilizce kısaltmasından yola çıkılarak DMARC olarak adlandırıldı. DMARC, phishing ve spam’le mücadelede yeni yöntemler geliştirmeye çalışacak ve ortak politika ve standartlar getirecek.
Ben sitelerime DMARC kaydı eklemeyi nasıl yaptığımı anlatacağım bu işlemi yaparken 2 web sitesinden yardım aldım.
1. Site DMARC kaydını oluşturduğum site; https://www.unlocktheinbox.com/dmarcwizard/
Bu siteye girip önce alan adınızı yazıp start wizard diyoruz sonra aşağıda yer alan “Aggregate Email (RUA):” ve “Forensic Email (RUF):” bölümlerine dorğulama mailinizi giriyorsunuz sonra en alttan “Generate DMARC Record” tuşuna basıyoruz ve “Your DMARC Record” yerine kodumuz oluşuyor. Örnek kodumuz şöyle olmalı; ““v=DMARC1; p=none; sp=none; rua=mailto:mail@domainadi.com; ruf=mailto:mail@domainadi.com; rf=afrf; pct=100; ri=86400”” bundan sonra bu kodu dns kayıtlarımız TXT olarak eklemek kalıyor. Ben whm üzerinde bind dns sunucu kullandığım için ona göre anlatıyorum.
Öncelikle Cpanel üzerinden “Advanced DNS Zone Editor” bölümüne giriyoruz. Örnek Resim Ekliyorum;
Bu şekilde kayıt oluşturduktan sonra
2. Site https://dmarcian.com/dmarc-inspector/ bu siteden sorgulama yaparak kayıtların geçerli olup olmadığını görebilirsiniz. Eğer sorgulamada “Error regarding this record: No DMARC record.” diye bir hata alıyorsanız bir yerde hata yapmışsınız demektir. Ama hata almamış aşağıda kayıtları görebiliyorsanız kayıt tamamlanmış demektir.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bir sorun olursa konu altından yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar.