"Enter"a basıp içeriğe geçin

Zywall Üzerinde Load Balancing Ayarı

Merhaba arkadaşlar bu yazımda size zywall üzerinde load balancing ayarlarını anlatacağım.
Öncelikle Load Balancing Nedir;

Load Balance; Kelime anlamından da anlaşıldığı gibi yük paylaşımı anlamına gelir. Load Balance ile ilgili en temel kanı 2 adet farklı internet bağlatısını aynı anda kullanarak daha hızlı download yapılabilmesidir. Bu tamamen yanlıştır. Bunun olbilmesi için internetin tamamının BGP protokülünü desteklemesi gerekmektedir.

Load Balance şöyle çalışır; Örneğin iki adet ADSL 4 MB bağlantınız var. Bu 4+4 = 8 MB download yapabileceğiniz anlamına gelmez. Bu içeriden internete çıkan kullanıcıların internet yükünü iki bağlantı arasında eşit olarak yada politika tabanlı paylaştırarak internet kullanımlarında doğabilecek performans kayıplarını ortadan kaldırmanız anlamına gelir. Politika tabanlı da şunu yapmanız mümkündür. Şu IP grubu SMTP isteklerini WAN1 den, Şu IP grubu HTTP isteklerini WAN2′ den gitsin diyebilirsiniz. Ya da bütün HTTP istekleri WAN1′ den bütün SMTP istekleri WAN2′ den gitsin ya da gelsin deme şansınız vardır.

Bu durumlarda internet bağlantılarınızdan biri giderse sistem otomatik olarak bütün isteklerinizi diğer internet hattına taşır böylece 1-2 saniyelik kısa kesilmeden sonra internet bağlantınız devam eder.

Online Bankacılık ve SSL bağlantı gerektiren işlemler de bağlı olduğunuz internet koptuğunda diğer hattan internetiniz devam etse bile güvenlik gereği SSL bağlantınız kesilir eğer online bankacılık işlemi yapıyorsanız işleminiz yarım kalacak ve tekrardan kullanıcı adı şifreniz ile girmeniz gerekecektir.

Yukarıdaki temel kavrama nazaran eğer hatlar boş ise, download ve upload da zywall iki hattı aynı anda kullanarak işlem yapabiliyor. Yani 2 adet 16 MB bağlantınız varsa download da 32 MB görebiliyorsunuz buda hoş oluyor 😀

Forti ve Sonicwall’u hali hazırda kullanan biri olarak zywall için yorumum gayet pratik ve kullanışlı.
Ama internette araştırmalarımda temiz bir türkçe kaynak bulamadım umarım faydalı olur.

Benim sistemimde 1 adet adsl ve 1 adet kablonet mevcut. Adsl hattımı zywall üzerinde sonlandırdım ama kablonet de bileceğiniz üzerine kendi trafiğini kendisi hallediyor.

Bu durumda ;

WAN1 : BOŞ
WAN1_ppp : Adsl Hattı
WAN2 : 192.168.10.100
WAN2_ppp : BOŞ

Ben bu ayarlar yapılmış ve iki bacağında internete çıktığını varsayarak anlatım yapıyorum, vaktim olursa trunk yapısı, interface ayarları hakkında da makale yazacağım.
Resim 1 :

İnterface Ayarları
1

 

PPP Ayarları

2

Load Balance İçin;

Configuration>Network>İnterface>Trunk geliyoruz ve ;

3

 

User Configuration menüsünden ADD diyerek yeni bir trunk yapısı oluşturuyoruz.

4

 

Load Balancig Algorithm den size uygun olanı seçiniz 3 seçenek var kısaca açıklayayım size;

Least Load First (Müsait Band genişliği en yüksek olandan çık.),

SpillOver(Sıralamada öncelikli Interface’in tamamı kullanılmadan diğer interface’den çıkma.)

Weighted Round Robin(Çıkış Önceliği belirle.)

1. Hattın düşmesi durumunda 2. Devreye girsin şeklinde tanım yapmak isteniyor ise 1. Hattı(wan1_ppp/wan1) active, 2. Hattı(wan2_ppp\wan2) da passive olarak seçmek gerekmektedir.

Sonrasında alt kısımda dahil edeceğimiz wan portlarını seçip ok diyoruz.

Bu noktadan sonra iç networkünüzden LAN1’e gelecek trafiğin tanımlı algoritma çerçevesinde trunktan çıkmasını sağlamak için Network>Routing menüsünden policy route’u da kontrol etmemiz gerekiyor. Burada ilgili network için tanımlı kuralda next- hop Trunk ve Trunk da ayarlarını yaptığımız WAN_TRUNK seçili olmalıdır. Değilse edit butonu ile ayarları düzeltiniz.

5

Bu ayarlardan sonra artık iki bağlantınızı algoritmanıza göre load balancing şeklinde kullanabilirsiniz.

Zywall hakkında diğer sorularınız için iletişime geçerseniz müsait olduğumda dönüş yaparım.

Kolay gelsin.

Mehmet Şahin KURU

IT Professional

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.